dimecres, 6 de setembre del 2017

REVISTA MENSUAL SKORPIO Nº 38 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME GUARDONADA EN POESIA SEPTEMBRE 2017 PÀG. 2 " LA RAMBLA " MAITE MASSONS

LA RAMBLA

Per als barcelonins no és la Rambla, és les Rambles, hi ha la del Estudis o Canaletes, la de les Flors o Sant Josep, el Pla i la de Santa Mònica. Cada tros té el seu nom.

Les Rambles han estat un lloc d’esbarjo de sempre, és a dir, des de fa segles. Fins al segle XIV era el passeig fora muralla, se sortia per la Porta Ferrissa (on hi ha el carrer del mateix nom). El Rei Pere III va ampliar la muralla per incloure el Raval i la Rambla va esdevenir el que ara és: el cor de Barcelona.

La font de Canaletes és un lloc de cita per amics i enamorats, un lloc per beure aigua per assegurar la tornada a Barcelona.

No podria dir quantes vegades he passat per les Rambles, de vegades apressada per fer un encàrrec o assistir a una reunió, altres vegades per anar de compres,  a passeig amb amics o la canalla, per celebrar festes ciutadanes. Durant anys cada dia he baixat del metro a Liceu per anar a treballar a la plaça de Sant Jaume.

Recordo un passeig molt especial que s’esdevingué una nit de gener quan tenia dinou anys. M’havia trobat amb un grup d’amics que solíem cantar junts. Vam estar prenent pastis a un bar i després vam decidir pujar la Rambla cantant a quatre veus cançons catalanes (això sí sense cridar, no volíem molestar ningú). Era mitjanit, algunes persones  encara passejaven i la nit era serena i dolça, paladejàvem l’amistat i la companyonia.

És aquest  plaer de passejar o de passar o de treballar que alguns  han decidit carregar-se en nom d’un Déu venjatiu, en nom de l’Islam.

La comunitat musulmana de Catalunya ha condemnat  l’atemptat i ha demanat que no hi hagi islamofòbia. Però jo. li demano quelcom més: que lluiti contra  l’islamisme, amb eficàcia.

Tots volem que no hi hagi islamofòbia (que molts paguin pel que han fet uns quants), tots coneixem gent musulmana excel·lent i pacífica, però alhora tots hauríem de dir que aquesta versió de l’Islam no la volem, no volem la justificació teològica que fa l’Islam del terrorisme. I això no és islamofòbia, no ho és.

Vull que els musulmans condemnin i diguin que han deixat de tenir validesa certes sures de l’Alcorà coma ara la 8,12-13: “Jo terroritzaré els cors dels no creients. Talla els seus colls i tots els seus dits. I això serà perquè estan en contra d’Alà i el seu missatger. Si algú està en contra d’Alà i el seu missatge, Alà el castigarà severament”

Un reformista musulmà egipci, Islam el-Beheiry, va dir que la insistència de la tradició sunnita molt consensuada que diu  que els cristians poden ser matats impunement i que una vida musulmana és superior a una no musulmana és  una afirmació malvada.

La conseqüència és que el-Beheiry ha estat sentenciat l’any 2015 a cinc anys de presó per difamar la religió amb una reducció posterior a un any. Finalment després d’haver complert la major part de la pena ha estat alliberat per un perdó presidencial.

Per a mi el gran problema és que una cultura de tolerància que tenim al nostre país i que no ha estat fàcil d’aconseguir pugui ser  canviada per una cultura intolerant, que menysprea la dona, antisemita i supremacista. El perill és que la major part de les escoles religioses islàmiques defensen aquet tipus de cultura.

El terrorisme que estem patint no és un tema de pobresa i opressió (com podia ser l’anarquisme) és un problema de instigació a l’odi, d’una ideologia destructiva que té molts diners i medis per escampar-se.

Hem de lluitar i dir les coses pel seu nom, tancar els ulls o ser bons i amables amb es islamistes només fa que se sentin superiors i vencedors.

La democràcia i la tolerància han de vèncer, però cal actuar ja amb les idees clares, altrament quan ens adonem serà massa tard. Fem pinya per la democràcia i la tolerància, salvem la pau de la Rambla i la de totes les Rambles del món, onsevulla siguin.

Maria Teresa Massons







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada