dimarts, 24 de gener del 2017

REVISTA SKORPIO Nº 31 LA Iª INDEPENDENT DEL MARESME GENER 2017 PÀG. 12 BAETULO CIUTAT ROMANA BADALONA JOSEP GARRIGA


31    SK  BADALONA CIUTAT ROMANA

Badalona Ciutat Romana

La ciutat de BAETULO va ser fundada pels romans als primers decennis del segle I  aC. I va perdurar fins al segle VI dC. Situada en un petit turó, ocupava una extensió de 10 ha i estava emmurallada.

Baetulo fou una de les primeres fundacions de la provícia Hispania Tarraconensis i apareix esmentada en els textos d’autors clássics com P. Mela, C Plini i C. Ptolomeu.

Les restes de la ciutat romana es conserven al barri de Dalt de la Vila i van ser declarades l’any 1995 Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya.

A Badalona es conserven nombrosos testimonis del passat romà de la ciutat, com la Casa del Dofins, el Jardí de Quint Licini, el conducte d’aigües, la Casa de l’Heura o els funaments del teatre; però els principals vestigis es troven al subsòl del Museu de Badalona, on es poden visitar les Termes i el Decumanus, conjunt urbà proper a la zona del fórum.

La visita d’aquestes restes és del tot imprescindible per coneixer el món romà a Catalunya.

 

MUSEU DE BADALONA- TERMES I DECUMANUS

Al subsòl del Museu s’hi conserven 3.400 m. cuadrats de restes de la ciutat romana de Baetulo, un conjunt excepcional tant per la seva extensió com per l’espectacularitat d’alguns elements i la seva innovadora museografía. Es poden veure les termes i seguir un itinerari pels principals carrers de Baetulo, propers al fórum.

El conjunt mostra la ciutat i la vida quotidiana dels seus habitants a l’época de máxima esplendor, en temps de l’emperador August (27 aC-14 dC), tot i que també hi ha restes d’algunes edificacions posteriors.

JARDÍ de QUINT LINICI

Restes d’un estany o piscina del jardí d’una casa de Baetulo, construïda a finals del segle I dC, que molt probablement pretany al patrici Quint Linici.

La visita permet observar peces singulars, com ´’oscillum de marbre. I ens submergeix en l’ambient d’un jardí romà, gràcies a la il-luminació, a la incorporació de sons i a una espectacular projecció en realitat virtual.

 

 

 

CASA dels DOFINS

Domus o casa benestant romana de finals del segle I aC, situada a la part alta de l’antiga ciutat de Baetulo.

És un clar exemple d’arquitectura domèstica d’época romana i l’única casa d’aquestes caracteristiques museïtzada a Catalunya.

Destaquen els mosaics, d’una gran qualitat, les restes de pintures murals i les recreacions audovisuals i de mobiliari. Incorpora sons que ens fan sentir inmersos en l’época romana, i disposa de mòduls de percepció táctil.

 

CONDUCTE D’AIGÜES

Conducció que fou utilitzada en época de l’emperador Tiberi (14-37 dC) per tal de proveir d’aigua la ciutat de Baetulo.

Està coberta amb volta de canó i pavimentada amb opus signinum (calç i cerámica).

Aquest conducte, del qual es poden recorrer 40 m, és l’únic d’aquest tipus que es pot visitar a Catalunya.

Sí amics meus, és un Museu espectacular, especialmente interessant per el que li agradi el coneixament de l’historia i el nostre passat.

Us aconsello no deixeu de visitarlo. Gaudireu de debó!!!.

Anualment el Museu de Badalona organitza la “ Magna Celebratio “, un festival romà destinat a difondre i a donar a coneixer la importancia del llegat dels romans a Badalona.

Josep Garriga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada