dimarts, 20 de desembre del 2016

REVISTA SKORPIO Nº 30 LA 1ª INDEPENDENT DEL MARESME DESEMBRE 2016 PÀG. 3 GAUDIU AQUESTES FESTES AMB MUSICA I TEATRE LA CUBANA "GENTE BIEN" (AMB FOTOS) JOSEP GARRIGA


30       SK    VA DE TEATRE LA CUBANA

TEATRE  “ GENTE BIEN “ (COLISEUM 19-11-16):

Estrenada al 1917 al teatre Novedades de Barcelona, és un sainet (potser massa curt per fer-ne un musical). Un divertiment  on Santiago Rusiñol retrata i ridiculitza els nous rics de la burguesía industrial sorgida a la Barcelona modernista, que ha estat la excusa per construir la base argumental d’aquest espectacle.

S’ha respectat al màxim el text original i s’ha creat un viatge en el temps on es fa parlar als personatges que va crear Rusiñol en cuatre èpoques diferents, descobrint que la necessitat d’aparentar no té data de caducitat.

ARGUMENT .

Al 1917. Una familia que ha fet molts diners a la industria de la carn i els embotits, vol integrar-se als cercles de la burguesía catalana de la ciutat.      Per demostrar tot el seu “poderío” es compren un títol nobiliari i malgrat no saber-ne gaire, s’apunten a la moda de parlar castellà perquè fa més fi.

Organitzen reunions i festes selectes al seu palauet per poder exhibir tot el que posseixen i guanyar-se una bona reputació social. Però amb això no n’hi ha prou, per ser algú i què tothom parli d’ells, han de tenir escàndols extramatrimonials.

Al 1951. Som en ple franquisme durant la vaga de tramvies de Barcelona. Tenir títol nobiliari encare dóna prestigi i parlar castellà are és una obligació. A les festes i saraus conviden els cercles influents del “ Régimen.“ El negoci de les botifarres tira, però a més procuren aprofitar-se dels negocis de l’estraperlo i els “planes de desarrollo”. És l’època del “qué hay de lo mío?” on impera la doble moral i els “queridos” i les “queridas” están a l’ordre del dia, però es combaten amb cops al pit i el rosari a la mà.

Al 1980. Franco ha mort. Tarradellas ja és aquí!. Democràcia embrionària.         Suarez està a punt de ser defenestrat pel seus i la pana socialista està cada cop més de moda. Els nou rics “nobles”  ja no utilitzen el título nobiliari: Ara es fan dir només  senyors. Comença a estar ben vist parlar el català de cara a la galería. Tots són més moderns i han canviat  de costums : calcen espardenyes i porten cistell de vímet  sota el braç, continúen organitzant festes per aparentar, porò are ho fan cantant havaneres i prenent cremat.

Els negocis familiars s’expandeixen al món inmobiliari i les influències continúen. Els escàndols matrimonials, igual que l’idioma, s’han normalitzat.

Al 2017. Les corrupteles están al ordre del dia. No se’n salva ningú.                 El món s’ha glovalitzat i els protagonistas també. Les llonganisses les exporten per tot el món i fins i tot están a punt d’obrir una factoria a la Xina. El títol nobiliari s’amaga i no s’utilitza ni a les targetes de visita. Perquè hisenda no els busqui les pessigolles, la riqueza es gaudeix, però no s’exhibeix gaire.

El català el parla tothom. El que està de moda és l’anglès. I el castellà només  quan s’agafa l’Ave per anar a Madrid a fer negocis.

La moda és ser independentista, però tots acaben votant  el PP,  Per ser distingit ja no cal un títol nobiliari, ni escàndols matrimonials, sinó haber estat a la presó, sortir al Wikileaks i tenir empreses “offshore”.

Josep Garriga



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada