dimarts, 4 d’octubre del 2016

REVISTA SKORPIO Nº 28 OCTUBRE 2016 PÀG. 6 CASTELLERS EN VIU JOSEP GARRIGA. LA PRIMERA REVISTA INDEPENDENT DEL MARESME


“ CASTELLERS EN VIU “

El tres de vuit aixecat per sota que els Castellers de Vilafranca han descarregat a la Bisbal del Penedès és, sense cap mena de dubte, un dels castells de gamma extra més peculiars de la història. Fins avui només la Colla Vella dels Xiquets de Valls l'havia descarregat i molt poques formacions el contemplen dins del seu ventall de possibilitats.

Tot i tractar-se d'un castell de vuit pisos, el tres aixecat per sota forma part de la gamma extra, la classificació que contempla les construccions més complicades que s'han intentat mai. L'estructura s'alça al contrari dels castells habituals, és a dir, col·locant primer la canalla i alçant des del terra, a força de braços, cada un dels pisos fins als vuit nivells d'alçada, moment en què es tanca la pinya per fermar la construcció. Amb tot el castell sobre la pinya, l'enxaneta, que s'ha mantingut durant tota l'execució a espatlles del pis de quints, remunta els dosos i fa l'aleta per iniciar un descens convencional.

En l'era moderna dels castells només tres formacions havien intentat aquesta estructura. La Colla Vella dels Xiquets de Valls l'ha descarregat en cinc ocasions i l'ha carregat quatre cops més. Els Castellers de Barcelona van intentar-ho sense èxit el 1995 i el 1996, i els Minyons de Terrassa el 1996. No es provava a plaça des del 2007, i l'últim descarregat data del 10 de setembre de 2002, ara fa més de catorze anys.

L'intent dels Castellers de Vilafranca era el primer que duien a plaça, si bé altres temporades ja l'havien practicat i havien estat a punt de provar-lo.

Per què es veu tan poc tot i ser un castell de gamma extra?

La tècnica d'aixecar castells per sota és molt diferent de la convencional i això implica una dedicació extra durant els assajos de les colles. Si bé és habitual veure aquest castell de set pisos d'alçada, realitzat normalment per formacions que comencen a descarregar construccions de vuit pisos, és molt poc habitual entre les colles de nou. Les formacions d'aquest nivell dediquen els seus esforços a dominar els folres i més endavant les manilles, ja que l'assaig es pot aprofitar per a diverses construccions. En canvi, el tres aixecat per sota, a banda de tecnificar el tronc de l'estructura del tres, no té gaires més sortides i això fa que les colles decideixin centrar-se en altres objectius.

Si bé només la Colla Vella dels Xiquets de Valls fins ara, i avui els Castellers de Vilafranca, han descarregat el tres de vuit aixecat per sota, el Concurs de Castells mai no ha valorat la construcció entre les més puntuades. Actualment el castell es troba al subgrup 2 del grup 6 de la taula de puntuacions, això vol dir que està per sobre dels castells bàsics de nou i del nou de vuit però per sota del dos de nou amb folre i manilles i de la resta de construccions (tretze) de gamma extra. Durant molts anys la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha reclamat que estava mal valorat però mai ha trobat prou suports per modificar-ne la puntuació.

Els “Castellers” no sols son un espectacle, no sols son una joia cultural, no sols son l’empenta i la força convertides en coratge i construccio d’un mon diferent. No sols son el caracter d’un poble independent, també son la ternura, l’esperit i l’esséncia d’una nació ardent!!!

Josep Garriga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada