dimarts, 9 d’agost del 2016

REVISTA INDEPENDENT SKORPIO Nº 27 AGOST 2016 PÀG. 12 SENDERISME BISAURA--BELLMUNT--LA VALL DEL GES GAVINA


Passejarem pel Bisaura, el santuari de Bellmunt i la Vall del Ges

Sortim a trepitjar els camins entapissats de fulles seques de tardor de les seves fagedes i rouredes.

I ens posem en marxa fent una petita excursió circular per conèixer la Serra de Bufadors, accedint-hi a través de la pista formigonada que uneix Santa Maria de Besora amb Ripoll per Llaers, a l’indret del Coll de Beví. Després d’una plàcida primera part de la ruta tot seguint els peus del vessant sud de les cingleres de la serra, caminant per petits camps i prats que, cada cop menys, esquitxen la gran extensió boscúries de la zona, arribem a la cruïlla de l’ermita de Sant Moí, on hem de començar a aguditzar el sentit de l’orientació i la lògica per anar trobant l’encadenament de corriols que ens porten fins a les raconades de conte de fades dels Bufadors de Beví.

 

Els Bufadors, en realitat, són una sèrie d’esfondraments i escletxes de grans blocs de roca separats de la cinglera principal de la serra que ha generat un microclima i un ecosistema ben peculiar on, afavorit per una elevada humitat ambiental i una frescor que es fa ben patent en gran contrast amb la calidesa del vessant solell que hem recorregut fins fa poca estona, proliferen espècies de flora molt interessants, alhora que fràgils, com l’orella d’ós i diverses molses i falgueres. A més, si s’està de sort i es donen les condicions ideals, es pot sentir l’aire xiular o bufar entre les escletxes de la roca amagades en les diverses cavitats i avencs de la magnífica raconada, per on val molt la pena deixar-se portar per la curiositat i gaudir-ne tota l’estona que sigui necessària fins a sadollar els sentits. Però val a dir que quan en marxeu no s’acabaran les emocions, ja que la tornada per la carena us oferirà grans moments de plaer sempre que us acosteu a alguns caps de cingle que, talment com proes de vaixells, us oferiran belles estampes fotogèniques de la contrada.

 

I com que al llarg de l’excursió l’hem anat veient i cada cop ens ha semblat més atractiu, no hem dubtat en visitar la no gaire llunyana “ermita al cel suspesa” que deia Mossèn Cinto Verdaguer: el Santuari del Bellmunt. La carretera que hi puja des de Sant Pere de Torelló ja ofereix, de per si, un traçat espectacular que condueix gairebé cap al cel, donant la raó a la descripció de Verdaguer, però val molt la pena pujar-hi per algun dels diversos camins que, sumats a les diverses variants, ens poden servir per entrar en calor i assolir el clímax quan arribem al capdamunt de la serra, on ens rep el bell santuari marià penjat a la roca a 1.246 m d’altitud.

 

Nosaltres aprofitem els serveis de restaurant i allotjament del santuari, on sopem una deliciosa crema de carbassa, un bon assortiment d’embotits de la terra amb pa amb tomàquet i una molt recomanable crema catalana, per anar ben tips a arraulir-nos dins dels nostres sacs al refugi col·lectiu (també hi ha servei d’hostatgeria, per a qui vulgui més comoditats), no sense abans vagarejar per l’esplanada del santuari i gaudir de la tranquil·litat de la nit d’aquí a dalt, observant un formidable cel estrellat mentre la “pubilla” de la Plana de Vic (és a dir, la boira) es comença a assentar fent de mica en mica més difícil reconèixer els pobles i viles de la plana, fins que els llumets nocturns acaben desapareixent del tot sota el seu espès vel.

 

L’endemà al matí el dedicarem a caminar per la bona xarxa de camins, senyalitzats o no, que recorren la contrada. N’hi ha un munt i per això ens consta decidir-nos, però finalment optem per baixar cap a la pregona vall del Ges i visitar racons tan emblemàtics i singulars com la Tosca de Degollats, el Salt del Molí i el Molí del Salt (ves, quina complicació de noms…), el Pont Romà o Pont de Salgueda i el Forat Micó, on l’aigua ha creat belles formacions com salts d’aigua, degotalls de pedra tosca, estrets i congostos ideals per perdre-s’hi i gaudir de cada racó i de tots els raconets. A més, nosaltres ens hem animat a recórrer també vells (i bells, molt bells) camins de la valleta del Torrent de Salgueda i de la Serra de Curull, que us animem també a conèixer ajudats d’un bon mapa excursionista de la zona, per acabar rematant la jornada retornant a Sant Pere de Torelló pel sender de la vora del Ges.

Allà, si encara no n’heu tingut prou, us recomanem seguir una ruta urbana pel poble gaudint de la seva arquitectura històrica i singular i visitar les diverses escultures que conformen la Ruta de la Torneria, que us permetrà acostar-vos a un dels oficis tradicionals de la contrada que s’està perdent i que cal conèixer.

 

A nosaltres ens agrada acabar les nostres escapades de cap de setmana en un poble i aquesta recomanació no havia de ser-ne pas una excepció. Us recomanem gaudir sempre del patrimoni natural i cultural d’allà on aneu, però no deixeu mai de gaudir també de la vida dels pobles i viles de la contrada.

GAVINA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada