dijous, 11 de febrer del 2016

REVISTA SKORPIO Nº 23 FEBRER 2016 PÀG. 3 "EL 130 PRESIDENT DE LA GENERALITAT" D'EN MOLLFULLEDA


EL 130è PRESIDENT DE LA GENERALITAT

 

Començo aquest article sobre el procés cap a l’autodeterminació, precisament el dia en que es compleixen tres-cents anys de la publicació del Decret de Nova Planta de Felip V,que de fet, despres de tres segleses ens ha portat aquí on som: a lluitar per aconseguir l’autodeterminació. Aquell decret que va abolir les constitucions catalanes després de l’assalt definitiu de les tropes filipistes francoespanyoles. Era el 16 de gener de 1716, va enterrar definitivament els furs, les constritucions i les institucions dels estats de la Corona d’Aragó, (catalanoaragonesa). Ho ha recordat el nou president de la Generalita en el seu primer acte oficial per la posada en marxa d’un tren que va de Lleida a La Pobla de Segur. Puigdemont ha pronunciat una metáfora que tantes vegades va sortir de la boca del president Mas: “Els trens els posem per anar lluny, no són pel xoc de trens”. Això, referint-se al xoc entre la Generalitat i l’Estat espanyol.

És encara massa d’hora per valorar com és el nou president, s’ha de veure amb el temp, uns temps prou difícils per dirigir aques nostre país dependent de l’Estat espanyol, que no vol cedir ni un milímetre en l’intent de poder recuperar la llibertat.

Parlem, doncs, del nou president. Carles Puigdemont, nascut en un poble gironí tirant cap a muntanya, concretament d’Amer. Té set germans i vénen d’una familia humil. Doncs, la seva familia, pares, germans i demés, la vam poder veure el dia de la investidura com a el 130è president de la Generalitat, i el que fa quatre nascuts a Amer.

Tot just unes hores després d’aquell acte solemne, a Madrid ja van posar en marxa la maquinària jurídica de l’Estat per mirar de posar demanda al Constitucional per “l’incompliment” de no haver jurat fidelitat al rei i la Constitució, com també contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell pel mateix tema. Tingui raó qui la tingui, el tema ja està portant cua i segur que será llarga.

Per a Puigdemont va ser tota una sorpresa quan el president en funcions, Artur Mas, li va fer saber que el presentaria a ell per ser el seu relleu a la Presidencia de la Generalitat. Això va esdevenir imediatament quan la CUP definitivament “tirava a Masel al contenidor de les escombreries”, una cruel metàfora de no recordo quí de l’oposició espanyola.  L’alcalde de Girona: “Mai no havia ni somniat”  que algun dia “jo seria el president del meu país”. Artur Mas, que va ser qui el va proposar, no s’ho va pensar gaires hores, perquè ni ell savia que finalment hauria de fer “el pas al costat”, tal com alguns de Junts pel Sí ja havia insinuat i era l’escull principal de la CUP per el pacte.

Doncs, vet aquí l’alcalde de Girona i president de AMI, l’home amb el pentinat força singular i original i el discurs clar i català, presenta una dinámica atractiva, diguem-ne, de nous temps que pot atreure gent de les noves joventuts per a uns mesos a venir en què es produeixin noves eleccions i decantin el vot cap a la seva candidatura. Perquè crec que el nou president es guanyarà la confiança de la majoria del poble, dels joves i no tat joves. I crec que això és el que Mas va veure en ell. Fins i tot gent gran confiaran en la seva capacitat de lideratge, honradesa i que possiblement veurem en ell un home que defuig la corrupción, que tant ha desprestigiat la política en aquest estat espanyol. El seu discurs és amable, amb una simpatía que pot encomenar a gran part de la ciutadania i als mateixos companys de viatge. Segur que en un temps no gaire llunyà.

Penso que Puigdemont ha heretat les metàfores de Mas, com ja va fer el dia de la presa de possessió  a la Presidència i avui mateix en el seu primer acte oficial a Lleida, com ja he dit,  per inaugurar el tren entre la capital del Segrià i la Pobla de Segur: “Posem trens per anar lluny i no pas pel xoc de trens”. Aquest arribar lluny vol dir: “tirem endavant cap a l’autodeterminació tot intentant esquivar rots els trams plens d’esculls.

Isidre Mollfulleda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada