dimarts, 13 de setembre del 2011

SKORPIO 2 SOCIETAT pàgina 14

Pagina 14 “ SKORPIO “ 2 Abril 2010

SOCIETAT
---------------

EL COMERÇ MINORISTA PERT 90.000 EMPLEATS I FACTURA UN 12% MENOS

Les vendes en el petit comerc cauen un 12% en el 2009, segons la Confederació Espanyola de Comerç.
El secretari general de la entitat, Miguel Angel Fraile, va destacà que en la baixada del consum ha tingut més incidencia el pesimisme i la desconfianza dels consumidors degut a la crisi ( 50% ) que les
menors rentas disponiples per fer compras ( 20% ).
Aquesta situació ha provocat que desepareixin 90.000 empleats i 40.000 punts de venta en el 2009.
Del total, 8.000 negocis varen tancá a Catalunya i 15.000 empleats del sector varen perdre le seva feina a la citada comunitat autónoma. Fraile va reclamàr “un plan nacional de choque, que totes les comunitas autónomas tidrien que posar en marcha”, inclus va anar més en’lla i es va atrevir a dir que algunes de les mides posades en marcha per el Gobern central per combatir la crisi perjudiquen als
petits comerciants. Vá citá el Plan E dels ajuntaments, “que ha provocat que s’obrin fossas amb molts dels principals carrers comercials de diferents municipis”; o la pujada del IVA prevista per juny, “que penalitçara el consum e incrementará els costos”.
Fraile va dir que el Gobern té que ser més cuidados a‘lora de anunciar els seus cambis, i va pusar un etjemple: “El sencill anunci de retrasar la jubilació als 67 anys ha frenat les ventas especialment els ultims dias perque la gent pensa que el sistema es pot quedar sense fonds per pagar les seves pensions i per aixó la gent se apreta el sinturó”. Fraile va destacàr que no es tracta de llançar mides concretas per contractar, per etjemple, a joves o discapacitats: el quit de la cuestió está en que el Gobern apliqui menos carga fiscal per els traballadors ja contractas perque es tracta de “mantenir le feine del sector”, que emplea a més persones que el sector constructor. Pero al ser negocis petits, amb forte impronta familiar, no dispoçen de força suficient per fer expedients de regulació de feine.
Per un altre cantó, Fraile va subratllar que els ajuntaments güanyaràn pes, per una directiva europea, front a las comunitas autonomas, a lora de conçedir liçencias urbanisticas en superficies comercials per baix dels 2.500 metros cuadrats. No vulem que Espanya copi el model françés.
Es a dir, “que la sortida de cada municipio i’aixi superficies petitas i mitjanes”, “Preferim (va afeixi) consolidar las tramas urbanas consolidades i no las periferias”.

Font, La Vanguardia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada